Schepen in Roeselare


Roeselare koopt nieuwe veegmachine aan


Woensdag 21 augustus 2013 nemen de stadsdiensten een gloednieuwe veegmachine in gebruik. De machine vervangt een bestaand en verouderd toestel dat een stuk kleiner was en minder vuil kon meenemen.

De firma Aebi Schmidt Belgium bvba uit Aartselaar mocht de veegmachine ter waarde van bijna 160.000 euro leveren. Met deze investering toont het stadsbestuur aan dat ze wil blijven inzetten op de openbare netheid.
In het kader van de ‘zwerfvuil in de vuilbak’-campagne ondersteunt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) deze investering met een subsidie van bijna 61.000 euro. De nieuwe veegmachine zal worden ingezet om de openbare wegen, pleinen en goten vrij te houden van zand en zwerfvuil. Daartoe kocht de stad een speciale stalen onkruidborstel om het onkruid te vegen in de goten en tussen de bestrating. Zo wordt het onkruid beter onderdrukt zonder het gebruik van sproeistoffen.
Het opgeveegde zand en stenen wordt later gescheiden in een speciale verwerkingsinstallatie en hergebruikt in de bouwsector. Op die manier wordt de kringloop van grondstoffen gesloten en bespaart de stad tot 10.000 euro per jaar op de afvalverwerking.
De motor van de machine is een stuk milieuvriendelijker dan het vorig model en is uitgerust met een roetfilter.
De nieuwe machine wordt al vanaf eind augustus ingezet voor het vegen na Roeselare Kermis, Trax en het gewoon onderhoud van de wegen.
In het jaar 2012 spendeerde Stad Roeselare ca. 570.000 euro aan het vegen van de straten en het ruimen van zwerfvuil.