Vlaams volksvertegenwoordiger


Op tocht: 2,9 miljard euro gezocht


De Vlaamse regering wil tegen 2020 in uitvoering van het grond- en pandendecreet 43.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen en een massale renovatie van de oude, energievretende sociale woningen doorvoeren. Minister Van den Bossche antwoordde op mijn vraag deze inhaalbeweging tot 2020 minstens 2,9 miljard euro zal kosten.

1 op 2 sociale woningen zijn energieverslindend
Ongeveer de helft van de bestaande sociale woningen heeft geen dakisolatie, geen dubbel glas en/of geen centrale verwarming. De huurder woont dan wel in een betaalbaar huis, hij of zij betaalt zich blauw aan energie die door ramen en deuren vliegt. Dubbele beglazing ontbreekt in 23% van het patrimonium, dak- of zoldervloerisolatie in 28% en centrale verwarming in 20%. Vooral huizen gebouwd voor 1985 scoren slecht. De nood is het hoogst in Oost- en West-Vlaanderen. In Vlaanderen is er werk aan 141.588 woningen.

Het Vlaams Energierenovatieprogramma (ERP) 2020 wil deze pijnpunten in àlle sociale woningen wegwerken. Ik onderschrijf dan ook volledig de nood aan deze inhaalbeweging. Sociale huurders behoren al niet tot de meest kapitaalkrachtigen en een lagere energierekening betekent voor deze mensen een wereld van verschil. Maar kan Vlaanderen dit, gezien de budgettaire krapte wel aan? Het Grond- en Pandenbeleid betekent nu reeds een extra druk op de financiën van de huisvestingsmaatschappijen.

Vooral huizen gebouwd voor 1985 scoren slecht.

Elke woning tegen 2020 uitrusten met dakisolatie, dubbele beglazing en centrale verwarming, zal echter 2 miljard euro kosten. 72% van het sociaal patrimonium is ouder dan 26 jaar. Die woningen tonen ook andere gebreken, en zijn volledig uitgeleefd. Maken we van de kans ook gebruik om grondige herstellingswerken uit te voeren, komt de eindsom op 2,9 miljard euro . Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige patrimoniumenquête van de VMSW. Op mijn uitdrukkelijke vraag maakte minister Freya Van den Bossche deze cijfers bekend. Samen met de VMSW zal de minister nu de prioriteiten bepalen en een plan van aanpak opstellen om versneld te isoleren en versneld goede verwarmingssystemen te installeren. Tevens komt er voor de zomer een nieuw systeem voor energiebesparende investeringen. Freya Van den Bossche denkt aan een eenmalig bedrag van 7,5 miljoen euro voor goede warmtesystemen.

Lees hier het artikel in De Standaard.

Lees hier het verslag van de commissie na.